Nieuws
28 januari 2021

Onderzoek hybride warmtepompen

Onlangs schreef het Algemeen Dagblad een artikel over het onderzoek van een consortium met Gasunie, Enpuls en de consumentenbond naar de beste hybride warmtepomp. Sparkling Projects heeft dit proces namens het onderzoeksteam begeleid en hen ondersteund bij het interpreteren van de resultaten.

Warmtepompen zijn een belangrijke optie om minder gas te gebruiken voor woningverwarming. Voor wat oudere woningen zijn de standaard elektrische warmtepompen slecht toepasbaar daarom worden hybride warmtepompen aangeboden. Dit zijn add-ons op bestaande CV-ketels en er kan ongeveer 65% mee worden bespaard op gasverbruik. Er zijn veel hybride warmtepompen met verschillende specificaties op de markt. Voor woningeigenaar en installateur is het lastig om op basis van de standaard documentatie een goede keus te maken. Daarom heeft het consortium met de Consumentenbond dit vergelijkend onderzoek uitgevoerd.

In het onderzoek zijn zes hybride warmtepompen van bekende cv-ketelfabrikanten getest in de klimaatkamers van KIWA. Daarbij is een groot aantal factoren onder de loep genomen, zoals energiebesparing, kostenbesparing, installatiegemak,  bedieningsgemak en garantievoorwaardenUit het onderzoek blijkt dat de warmtepompen elk op andere factoren uitblinken. De testresultaten zijn vervolgens verwerkt in een rekenprogramma van de Dutch Heat Pump Association om inzicht te geven hoe goed de verschillende warmtepompen toepasbaar zijn in diverse typen woningen.

Voor een uitgebreid verslag van het onderzoek kunt u het artikel in de Consumentengids lezen of de website van de Consumentenbond raadplegen.