Nieuws
16 augustus 2018

Propaan/isobutaan warmtepomp Kuikenbroederij van Hulst

Sparkling Projects heeft voor Kuikenbroederij van Hulst uit Veldhoven in 2017 een DEI subsidie verzorgd voor de propaan/isobutaan lucht/water warmtepomp. Deze warmtepomp is ontwikkeld en gebouwd door Servex Koeltex. Er is € 220.000,- subsidie toegekend op een project van ca. € 450.000,-.
 
De warmtepomp is bij -20°C buitentemperatuur in staat om 80°C warmwater te maken. Het betreft drie units, welke gezamenlijk 500 kW warmte leveren. Sinds 1 mei 2018 is Kuikenbroederij van Hulst gasloos. De installatie heeft sinds de start storingsvrij gedraaid en het project is nu succesvol afgerond. De installatie is volledig weersafhankelijk ontworpen, zodat met een stijgende buitentemperatuur het rendement en de hoeveelheid ingezette duurzame warmte toeneemt.
 
Servex Koeltex toont met dit project aan dat gasloos produceren tot een watertemperatuur van 80°C realistisch is. De combinatie met koeling geeft zeer hoge energie-efficiency. Verder is de keuze voor propaan en (iso)butaan er sprake van veilige en milieuvriendelijke koudemiddelen.
 
RVO helpt door middel van de DEI subsidie te demonstreren dat deze techniek geschikt is voor de industrie en een goed alternatief vormt voor de conventionele cv-systemen op basis van de verbranding van aardgas. Voor vervolgprojecten kan een beroep gedaan worden op de EIA regeling. Sparkling Project begeleidt bedrijven graag bij de transitie naar een duurzame energiehuishouding.

Het openbaar eindrapport is op te vragen bij:

Steven Lobregt
sl@sparklingprojects.nl


Foto: de cv-ketels staan te wachten op de oudijzerboer.