Nieuws
5 maart 2020

SDE+ 2020: De subsidie die geen subsidie meer is

Advies SDE+ Zon-PV voorjaar 2020               

Al jaren betaalt de overheid mee aan zonnepanelen door de SDE+ regeling. Door stijgende energiekosten is de subsidie zo uitgehold dat er nagenoeg niets meer wordt uitgekeerd. Hieronder onze analyse.


Najaar 2019

De najaarsronde SDE+ 2019 is zwaar overtekend. Er is voor 9,1 miljard euro subsidie aangevraagd terwijl er 5 miljard euro beschikbaar was.  Dit heeft geleid tot meer dan 6.000 afgewezen zon-PV projecten met als reden “budget uitputting”.

Inmiddels zijn de voorwaarden en bedragen voor de komende, SDE+ voorjaarsronde bekend. De overheid heeft 4 miljard euro beschikbaar gesteld voor de aanstaande en laatste SDE+ ronde. De openstelling hiervan is op 17 maart 2020. RVO heeft de maximum vergoeding verder verlaagd naar maximaal 7 cent/kWh in fase 1 en max 8 cent/kWh in fase 2.


Verwachting SDE opnieuw overtekening

Vanwege de grote overtekening van de vorige SDE+ ronde, de grote interesse voor zonne-energie en het verlaagde beschikbare budget verwacht Sparkling Projects dat ook deze voorjaarsronde zwaar overtekend zal worden. Om de kans op toekenning zo groot mogelijk te maken zullen inschrijvende partijen voor lage fase-bedragen gaan inschrijven. Partijen die voor een hoog of maximaal fase-bedrag inschrijven zullen vrijwel zeker weer worden geconfronteerd met afwijzing door budgetuitputting.

Wij verwachten dat op dag 1 (17 maart) de SDE reeds overtekend raakt.

 

Tegen welke prijs inschrijven?

Het maximum bedrag in fase 1 is 7 cent/kWh. Voor eigen gebruik is het correctiebedrag 7,8 cent/kWh. Bij netlevering is dit 4,7 cent/kWh.  In de praktijk betekent dit dat alleen subsidie overblijft voor stroom die aan het net wordt geleverd.  Alleen als het correctiebedrag onder de 7 cent daalt, komt er weer subsidie op eigen verbruik. 

Om subsidie te krijgen verwachten we dat de inschrijving onder de 7 cent/kWh moet liggen.

 

Door belasting steeds verder stijgende energiekosten

Per 1 januari 2020 is de opslag duurzame energie (ODE) flink verhoogd, de integrale stroomprijs voor gebruiken tot 10 miljoen kWh komt hierdoor uit rond de 10 cent per kWh . Bij kleine verbruikers (enkele tienduizenden kWh)  is het al snel 13 cent/kWh.  De energiekosten zijn zo hoog dat de zon PV installaties al een terugverdientijd hebben van 5 tot 8 jaar zonder subsidie door vermeden inkoop van elektra.

 

Overheid bepaalt correctiebedrag

Het correctiebedrag wordt per jaar door de overheid vastgesteld, historisch zien we schommelingen in dit bedrag. Het is niet uit te sluiten dat het correctiebedrag in de toekomst daalt en dat er toch nog subsidie ontvangen wordt.  Wij verwachten echter eerder een verdere stijging van de stroomprijs (incl. belastingen) en daarmee ook een stijging van de correctiebedragen.

 

Waarom SDE+ aanvragen als er netto geen subsidie komt?

Aanvragen van de SDE+ heeft de volgende voordelen:

·         De administratieve kosten voor de aanvraag zijn laag

·         De SDE+ is een bodemgarantie voor de opbrengst van de panelen. Dit maakt financiering mogelijk

·         De SDE+ levert extra inkomsten op stroom die terug geleverd wordt aan het net

·         Met de MLOEA kan verbruik van stroom en productie (terug levering) van stroom losgekoppeld worden. Dit biedt opties energiekosten te verlagen, eventueel door inzet van andere investeerders.


Onderaan dit artikel vindt u een beslisboom om richting te geven aan uw keuze.

Voor meer achtergrond informatie zie: www.rvo.nl/sde

 

Sparkling Projects

Wij zijn ingenieurs die zon-PV installaties ontwerpen, haalbaarheid berekenen, ZON-PV integreren met koeling en warmtepompen, opleveringen uitvoeren en bedrijven helpen met verplichte energiestudies.

Zie ons als de energiearchitect in de energietransitie.

SDE+ subsidie vragen wij aan op basis van no cure, no pay. Dit doen wij altijd op naam van de klant.Beslisboom.PNG