Home / Nieuws / SWP wint NVKL Koeltrofee 2022
Nieuws
18 mei 2022

SWP wint NVKL Koeltrofee 2022

Op woensdag 18 mei 2022 is op de VSK beurs in de Jaarbeurs in Utrecht de NVKL Koeltrofee uitgereikt aan Servex Warmtepomp Productie (SWP). Onder luid applaus kreeg Wil van den Kerkhof, eigenaar van Servex, de trofee uit handen van voormalig profwielrenner Bram Tankink.

NVKL Koeltrofee

Eens per 2 jaar wordt de NVKL Koeltrofee uitgereikt tijdens de VSK beurs. Het is dé innovatieprijs in de koude- en/of klimaattechniek. Het is een blijk van waardering voor bedrijven die innovaties realiseren die in de praktijk toepasbaar zijn en die leiden tot succesvolle resultaten in technische, economische en / of maatschappelijke zin.

Duurzame innovatie met groot marktpotentieel

Een onafhankelijke jury had eerder dit jaar alle inzendingen beoordeeld en naast SWP ook Climatools en Vink Koeltechniek (met Sunglacier) genomineerd. Waarom heeft de jury voor SWP gekozen?

Het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving vraagt om alternatieven voor de gasgestookte CV-ketel. SWP beschikt over een unieke collectieve hoog temperatuur lucht / water warmtepomp. Met deze warmtepomp kan in één dag de collectieve cv-ketel van een bestaand, matig geïsoleerd, wooncomplex van circa 50 woningen vervangen worden. Dit heeft indruk gemaakt op de jury.

De jury vindt bovendien dat SWP grote ambitie toont om te groeien en te verbeteren / te innoveren, zowel in de techniek als in de reductie van de kostprijs van de warmtepompen. SWP heeft speciaal voor de productie van deze unieke warmtepomp een nieuwe fabriek gebouwd in het Limburgse Panningen. De jury is van mening dat het marktpotentieel groot is en er vele kansen voor de toekomst liggen. Dat er geen gebruik gemaakt wordt van synthetische koudemiddelen maakt de innovatie extra bijzonder en duurzaam. In de warmtepomp zitten uitsluitend natuurlijke koudemiddelen. Bij een lekkage of aan het einde van de levensduur van de warmtepomp komen er dus geen broeikasgassen vrij.

Ezra Schussler, projectleider bij Sparkling projects, was aanwezig bij de uitreiking. "Het is een mooie waardering van vakgenoten. Alle credits aan Servex voor de techniek. De brede inpassing in utiliteit doen we samen met partners Feenstra, Kemkens, Gafco en Sparkling Projects. Innoveren is niet alleen technisch, met steun van de RVO MOOI regeling proberen we de techniek in te bedden in de bouw wet- en regelgeving. Wij zijn er enorm trots op dat wij hebben bijgedragen aan deze prijswinnende duurzame innovatie. SWP van harte gefeliciteerd namens het hele team van Sparkling Projects!"

Wil van den Kerkhof met Bram Tankink (foto Ezra Schussler)

Wil van den Kerkhof, eigenaar van Servex, met Bram Tankink. Foto: Ezra Schussler